Jestico + Whiles: Moderní restaurace již dávno nesázejí pouze na vytříbenou gastronomii, ale také na osobitý design a atmosféru

Hlavní stránka » Aktuality » Jestico + Whiles: Moderní restaurace již dávno nesázejí pouze na vytříbenou gastronomii, ale také na osobitý design a atmosféru

Každý prostor má svá specifika: někde je důležitá odolnost a trvanlivost, jinde se vše podřizuje hygienickým nárokům. Konkrétní výběr je obvykle otázkou osobního stylu a charakteristického rukopisu designera.

Fine dining již dávno není jen o prvotřídním jídle z nejkvalitnějších surovin, které servíruje špičková obsluha. Obor i samotní hosté se neustále vyvíjejí, takže v současnosti fine dining představuje nejvyšší formu zážitkové gastronomie, kdy zákazník přichází s očekáváním hlubokého a nevšedního prožitku. Proto je zásadní zapůsobit na všech pět jeho smyslů najednou – a zároveň takovým způsobem, aby domů odcházel plný dojmů. Bezvadný pokrm a servis jsou stále nezbytným základem, ale to samo o sobě již nestačí. Do popředí se dostává výjimečná lokalita a prostředí restaurace, které musí být jedinečné a nezapomenutelné. Přesně takovými návrhy podniků, které se těší velké oblibě u nás i v zahraničí, se může pochlubit britsko-české architektonické studio Jestico + Whiles. Stojí mj. za hravým interiérem italského bistra Lasagna Mia v centru Prahy, stylového pivovaru Shilling Brewery Co. v Glasgow či autentickým designem restaurací a barů v hotelových rezortech Zuri Zanzibar a The Yas Hotel v Abu Dhabi.

Za gastronomickým zážitkem hledej nejen chuť!

Ačkoliv se téměř neustále objevují nové gastronomické trendy, čerstvost a vysoká kvalita surovin zůstávají i nadále základní mantrou všech restaurací, které se chtějí fine diningem zabývat. Některé kuchařské techniky a postupy vznikají nově (např. molekulární kuchyně), jindy se na restaurační menu vracejí pokrmy inspirované uměním našich babiček či se objevují různé fúze s cizokrajnými kuchyněmi. Zážitková gastronomie nezná hranic a rozhodně se netýká pouze drahých podniků. I z „obyčejných“ surovin lze vykouzlit neobyčejné pokrmy. Zásadní je odlišit se od konkurence. A unikátní design je jedním z významných faktorů, který tomu napomáhají.

Zásadní je podtrhnout genius loci míst

„V designu restaurací hraje klíčovou roli autentičnost. Navrhnout hezký neutrální prostor není žádné velké umění. Originality dosáhnete teprve díky propojení s daným místem anebo tím, co se v restauraci podává. Jen pomocí toho docílíte, že host z restaurace odchází s nezapomenutelnými zážitky a bude se opakovaně vracet,“ komentuje architektka Gabriela Machovská ze studia Jestico + Whiles, a dodává: „Poptávka po designových restauracích neustále roste, a to nejen v Praze, ale i v regionech. Rozdíl oproti předchozím letům, kdy byl kvalitní interiér k vidění pouze v restauracích ve větších hotelových řetězcích, je obrovský. Předpokládám, že trend kvalitního designu i jídla bude nadále pokračovat a takových restaurací stále přibývat. Nově můžeme očekávat experimentální projekty, kde bude gurmánské stravování s designem ještě více propojeno. Například hudebně-světelnou show anebo nastavením vůně v interiéru v souladu s právě podávanými chody.“

Unikátní design jako hra s použitými materiály i se světlem

Při návrhu restaurace platí celá řada pravidel, která musí designer dodržet. Ať už se jedná o prostorové nároky z pohledu provozu (rozvržení kuchyně a zázemí, rozmístění nábytku apod.) či využití různých materiálů. Každý prostor má svá specifika: někde je důležitá odolnost a trvanlivost, jinde se vše podřizuje hygienickým nárokům. Konkrétní výběr je obvykle otázkou osobního stylu a charakteristického rukopisu designera. V obecné rovině hraje u restaurací prim použití dřeva, různých druhů kovů, skla a také polootevřených kuchyní, kde má host příležitost sledovat kuchaře při práci.

„V našich realizacích také hodně využíváme prvky, které původně nejsou pro interiérový design určené, ale mají s atmosférou místa anebo podniku nějakou souvislost a v prostoru perfektně zafungují. Třeba v hotelovém komplexu Zuri Zanzibar jsme se nechali inspirovat místní kulturou a řemeslnou tradicí. V resortu je k dispozici celkem pět moderních barů a restaurací, kterým vévodí přírodní materiály a tradiční africké prvky. Mimo jiné jsme do interiérů zakomponovali rybářské sítě a lodní lana, pletené košíky či ručně vyráběné korále od místních žen. Inspiraci jsme našli mimo jiné ve starých časopisech,“ zmiňuje Gabriela Machovská.

Samostatnou kapitolou je práce se světlem. Je potřeba dodržet minimální osvětlení stolků, u kterých hosté sedí, a přitom vyvolat správnou atmosféru. Nezbytné je také dobře nasvítit prostor, kde se hosté pohybují, a kde pracuje personál. Toho lze docílit i v interiérech, které jsou navrženy ve večerní až noční atmosféře. Variabilita hry se světlem je jednoduše široká.

„V italském bistru Lasagna Mia v centru Prahy jsme díky dobře zvoleným materiálům a barvám navodili přímořskou atmosféru, kterou podtrhuje modře vymalovaný strop. Z něj visí 3 000 kusů sušených těstovinových plátů lasagní, které při večerním osvětlení vytváří zajímavou stínohru. Na první pohled maličkosti, jako čerstvé bylinky a typické ingredience pro přípravu italských pokrmů na policích, dodávají prostoru domácí atmosféru,“ uvádí Gabriela Machovská.

Krása skrytá v detailech

Jsou to právě detaily, na které se Jestico + Whiles při své tvorbě zaměřuje. Ty podtrhují osobitost celého místa a dodávají mu na originalitě: „Máme štěstí na jedinečné projekty s vlastním geniem loci, který stačí jen vyzdvihnout. Třeba pivovar Shilling Brewery Co. ve skotském Glasgow se nachází v původní budově banky z 20. let minulého století. I s naším přispěním si zachoval neopakovatelnou atmosféru. Pohrávali jsme si s prvky ve stylu art deco a průhledy přímo do pivovaru. Navíc jednu ze stěn zdobí vzpínající se jednorožec, který je považován za národní zvíře a symbol Skotska. To vše jsme doladili do posledních detailů včetně tematických ubrousků a pivních tácků,“ říká Gabriela Machovská.

Vytvořit unikátní prostor lze však v každém prostředí. Dokonce i takovém, kde nelze stavět na bohaté historii či tradici. Příkladem je vysoce elegantní restaurace v komplexu The Yas Hotel v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Zde se jedná o ukázkový příklad inovativního projektu oplývajícího moderními technologiemi. „Aerodynamický tvar a vzhled budov jsou inspirované Arabským zálivem a zároveň křivkami automobilů Formule 1. Na závodní okruh Yas Marina Circuit je totiž z hotelu bezprostřední výhled. Designu restaurace dominuje bílá barva a kov ve vysokém lesku v kontrastu s prosklenými plochami. Díky vhodně zvolené kombinaci materiálů jsme dosáhli až futuristického dojmu, který je jednoznačně identifikovatelný a zároveň nadčasový,“ uzavírá Gabriela Machovská.

Zdroj: TZ

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.